Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü.
Bugün 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü. 1960 da Dominik Cumhuriyetinde Mirabel Kardeşlerin mücadeleleri nedeniyle diktatör tarafından öldürüldükleri gün. Ne yazıkki bugün de kadınlar şiddete uğruyor cinayete kurban gidiyorlar.
Kadın, erkek ve tüm cinsiyetlerin eşitliği, kadınların cinsiyet temelli hiçbir ayrımcılık görmemesi, evrensel insan haklarındandır. Kadına yönelik şiddet, en yaygın insan hakları ihlallerinden biridir ve kadınları yaşamlarının her alanında etkilemektedir. Kadına yönelik fiziksel ya da psikolojik olarak zarar veren ya da zarar verme ihtimali doğuran, güç, baskı ve tehdit içeren her türlü tutum ve davranış şiddet olarak kabul edilmektedir. Şiddet, her zaman fiziksel olmayabilir; psikolojik, ekonomik, cinsel şiddet ve cinsiyete yönelik ayrımcılık da kadına yönelik şiddet kapsamına girmektedir. Şiddetin örnekleri ses yükseltmekten vurmaya, çalışmaya izin vermemekten zorla para almaya, yıkıcı eleştiriden hakarete ve aşağılamaya, cinsel içerikli şakadan istemsiz cinsel ilişkiye zorlamaya kadar uzanır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalar, dünyada her 3 kadından 1’nin hayatı boyunca fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığını göstermektedir. Dünyada yaşayan milyarlarca ve Türkiye’de yaşayan milyonlarca kadın, çeşitli türde şiddete uğramaktadır. Türkiye’de yaşayan her 10 kadından 4’ü fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını belirtmektedir. Türk Hukukçu Kadınlar derneği olarak şiddetin bütün türlerinin en önemli insan hakları ihlali olduğunu ifade eder, şiddeti önleme konusunda tüm kurumları göreve davet ederiz.
Yasalarımız en büyük güvencemizdir.
Kadın cinayetleri önlenebilir.
İstanbul sözleşmesi yaşatır
.
Türk Hukukçu Kadınlar Derneği.
Av.Süreyya TURAN