GÜÇLÜ KIZLAR DÜNYAYI GÜZELLEŞTİRİR
BM Genel Kurulunda, 2012 yılından itibaren 11 Ekim'in ''Dünya Kız Çocukları Günü'' olarak kabul edilmesine ilişkin Türkiye, Kanada ve Peru tarafından hazırlanan karar tasarısı bütün ülkelerin oybirliği ile kabul edilmiştir. Kararda bu kapsamda BM'ye üye tüm ülkeler, BM'nin ilgili kurumları, diğer uluslararası örgütler ve sivil toplum kuruluşları, 11 Ekim'i 'Dünya Kız Çocukları Günü' olarak kutlamaya ve kız çocuklarının durumlarıyla ilgili tüm dünyada bilinç oluşturmaya çağrılmıştır. Amaç; tüm dünyada kız çocukların ayrımcılık, şiddet ve istismara uğradığına dikkat çekmek ve toplumsal konumlarının güçlendirilmesine ve insan haklarının önemine vurgu yapmaktır.
Günümüzde halen, kız çocukları daha doğmadan cinsiyet ayırımcılığına uğramakta, giysi ve oyuncakları ona göre hazırlanmakta, doğduktan sonra da ayrımcılık tüm şiddeti ile devam etmektedir. Kız çocuklarına okul kitaplarında dahi, sadece ev içinde anne ve eş olma görevi biçilerek bu yönde teşvik edilmekte, iş ve sosyal yaşama katılmaması yönünde önüne sayısız engeller çıkarılmaktadır. Bu engeller; kız çocuğuna gerekli okul eğitiminin verilmemesi, iş yaşamına katılmasının önüne geçilmesi, sosyal yaşamdan uzak bırakılması, siyasetin sadece erkek işi olduğu algısı nedeniyle, siyasi yaşama katılmasının engellenmesi, erken (çocuk) yaşta evlendirilerek kendini geliştirme hakkından yoksun bırakılması gibi sayısız şekilde karşımıza çıkmaktadır. Oysa kız çocuklarının eşit bireyler olarak yetiştirilmesi ve toplumdaki yerini bu şekilde alması; Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nden kaynaklanan bir zorunluluktur. Çocuk evliliklerine karşı kız çocukları korumanın en iyi yolu ise ancak eğitim ile olabilir.Ancak eğitim gören kadınlar ayakları üstünde durabilir ve mücadele gücüne sahip olabilirler.
Tüm bu sebeplerle bu günün bir kutlama günü olarak değil aşağıdaki sorunlara dikkat çekilen bir gün olması gereklidir.
* 11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü’nün bir kutlama günü olarak değil, eşitsizlikle mücadele günü olarak bilinmesi,
* Kız çocuklara yönelik ayrımcılık, ihmal ve istismarın ortadan kaldırılması için sürekli ve kararlı bir devlet politikasının benimsenmesini,
* Çocuk yaşta evlilikleri önlemek için, yasal evlilik yaşının yükseltilmesi de dahil olmak üzere gerekli bütün önlemlerin bu çerçevede alınmasını,
*Çocuk yaşta evliliklerin suç olduğunu, normal ve kabul edilebilir olmadığını tüm topluma anlatmak için toplumsal iş birliğinin harekete geçmesini istiyor ve bekliyoruz.